pnnorazuraismail@gmail.com
RPA PEMAKANAN - Cucur Pisang yang sedap
Umur Kanak-Kanak / : 3 -
4 Tahun / 10 orang
Bil :
Bidang Perkembangan/ : Perkembangan Sahsiah, Sosioemosi dan Kerohanian (PSSEKR)
Pembelajaran :
Pengetahuan Sedia Ada :
Kanak-Kanak sudah boleh mempamerkan rasa suka ketika dapat kupas kulit dan makan buah pisang. – pisang emas (PSSEKR)
Objektif :
1.
Kanak-kanak
boleh meluahkan rasa teruja ketika diberi beritahu khasiat buah pisang sambil
berpeluang menyediakan cucur pisang (PSSEKR)
2.
Kanak-kanak
boleh melenyekkan buah pisang di dalam mangkuk (PF)
3. Kanak-kanak boleh membezakan warna kulit pisang
ketika belum masak dan sudah masak. (PDPDP)
Tema : PEMAKANAN
Tajuk : Cucur pisang yang sedap
Tempat : Ruang Aktiviti
Bahan :
1.
Buah
pisang belum masak ( warna hijau)
2.
Buah
pisang telah masak ( warna kuning)
3.
Mangkuk
besar
4.
Alat
pelenyek pisang
5.
Tepung
gandum
6.
Gula
7. Air
Langkah-langkah Pelaksanaan :
1.
Kanak-kanak
memakai apron dan bergerak ke ruang aktiviti.
2. Sebelum
aktiviti dijalankan, kanak-kanak diberitahu beberapa peraturan yang perlu
diikuti sepanjang aktiviti. ( nyatakan peraturan yang sesuai)
3. Semua
kanak-kanak diberi buah pisang dan digalakkan kupas kulit pisang sendiri .Sambil kupas buah pisang untuk bancuhan cucur pisang, kanak-kanak digalakkan
sebut kebaikan buah pisang, antaranya membantu proses penghadaman dengan
lancar.
4. Pastikan
kanak-kanak tahu kebaikan makan buah pisang, berikan pujian kepada kanak-kanak.
5.
Rangsang
pengetahuan kanak-kanak secara berterusan.
6. Kanak-kanak
dimaklumkan aktiviti yang akan dijalankan pada hari itu iaitu menyediakan cucur
pisang dari jenis buah pisang yang sama dimakan oleh kanak-kanak ( sebaiknya
buah pisang emas)
7. Minat
dan kesungguhan kanak-kanak untuk menjalankan aktiviti ini dirangsang supaya
kanak-kanak dapat hasilkan cucur pisang hasil bancuhan sendiri.
8. Bahan
dan peralatan disediakan – pisang, tepung, air, gula dan bekas untuk melenyek
dan menggaul bancuhan cucur pisang. Biarkan kanak-kanak meneroka bahan seketika.
9.
Minta
kanak-kanak ikut satu persatu arahan langkah membancuh bahan untuk cucur pisang
yang ditunjukkan (demo) oleh pendidik. Beri bimbingan kepada kanak-kanak.
10.Minta
kanak-kanak kupas kulit pisang, masuk dalam bekas, lenyekkan pisang, masukkan
tepung dan air serta sedikit gula. Minta kanak-kanak gaul bancuhan hingga
sebati.
11.
Beri
peluang kanak-kanak berterusan buat aktiviti ini sambil dibimbing oleh
pendidik.
12. Akhir
sekali, pendidik akan masak bancuhan cucur pisang tersebut dan dihidang untuk
minuman petang bersama kanak-kanak.
13.
Pendidik
minta kanak-kana sama-sama bantu mengemas ruang aktiviti dan ucapkan terima
kasih.
Pemerhatian :
1. Keselamatan
-
Pastikan
ruang aktiviti selamat dan bebas dari bahan dan peralatan yang merbahaya.
-
Pastikan
bahan yang digunakan tidak merbahaya
2. Kebersihan
-
Pastikan
kanak-kanak mencuci tangan sebelum dan selepas aktiviti
-
Pastikan
kanak-kanak memakai apron
3. Kesihatan
Pastikan kanak-kanak sihat semasa menjalankan
aktiviti ini
************************
Hi dan Salam Sejahtera semua. Dikongsikan contoh RPA @ Rancangan Pelaksanaan Aktiviti di TASKA yang berkait dengan pemakanan. Boleh rujuk di sini dan bolehlah cuba jalankan dengan kanak-kanak.
Nak kan banyak lagi contoh RPA.
Boleh rujuk dalam ebook RPA ini.
Nak kan RPA bagi tema yang lain.
JOM dapatkan dari saya !
Jom, nak dapatkan koleksi aktiviti RPA dan SOP di TASKA, sila hubungi saya.
Perlukah RPA - Rancangan Pelaksanaan Aktiviti ini?
Ya, sangat perlu bagi anda jika anda merupakan seorang pendidik di TASKA. Dengan mempunyai RPA yang terancang, aktiviti bersama kanak-kanak tentunya dalam dilaksanakan dengan teratur lagi mudah, sebab semuanya telah dirancang dengan baik. kan..
Norazura
0167235080 / 0192115642
Salam
ReplyDelete