Oleh : Nor Azura Ismail
pnnorazuraismail@gmail.com
RPA PEMAKANAN - jom buat salad buah
RPA PEMAKANAN - jom buat salad buah
RANCANGAN
PELAKSANAAN AKTIVITI (RPA)
Nama
Pendidik
|
|
Minggu
:
|
|
Hari
/ Tarikh :
|
|
Masa
:
|
|
Umur Kanak-Kanak /
Bil :
|
3 - 4
Tahun / 10 orang
|
Bidang Perkembangan/
Pembelajaran :
|
Perkembangan Sahsiah, Sosioemosi dan Kerohanian (PSSEKR)
|
Pengetahuan Sedia Ada :
|
Kanak-Kanak sudah boleh
menunjukkan rasa keterujaan apabila telah faham kebaikan makan buah-buahan.
|
Objektif
|
1.
Kanak-kanak
boleh menunjukkan kesungguhan mengapa mereka mesti makan buah-buahan;
untuk elak daripada jangkitan penyakit biasa (PSSEKR)
2.
Kanak-kanak
boleh berbual mengenai proses penyediaan salad buah-buahan (PBKLA)
3.
Kanak-kanak
boleh mengenali pelbagai buah-buahan dalam salad. – (epal,buah lai, oren dan pear) (PDPDP)
|
Tema :
|
PEMAKANAN
|
Tajuk :
|
Jom buat Salad Buah
|
Tempat / ruang aktiviti
|
Ruang aktiviti TASKA
|
Bahan :
|
1.
Buah
epal
2.
Buah
oren
3.
Buah
lai
4.
Buah
pear
5.
Mayonis
– telah dimasukkan ke dalam bekas@botol yang boleh dipicit.
6.
Mangkuk
untuk mengaul salad
7.
Sudu
@ senduk kecil
8.
Kad
imbasan gambar kanak-kanak mendapat selsema
** Semua buah telah siap dipotong
dalam saiz ketulan yang kecil. Buahan
yang belum dipotong juga disediakan.
|
Langkah-langkah
Pelaksanaan
|
1.
Kanak-kanak
diajak ke ruang aktiviti dan diminta duduk dalam kumpulan.
2.
Kanak-kanak
diminta untuk mencuci tangan masing-masing hingga bersih dan dipakaikan
apron. Kanak-kanak dibahagikan kepada 3 kumpulan penyediaan.
3.
Kanak-kanak
dimaklumkan tentang aktiviti hari ini iaitu menyediakan salad buah-buahan.
4.
Kanak-kanak
diuji pengetahuannya mengenai kebaikan makan buah-buahan. Kanak-kanak diajak
berbual mengenainya.
5.
Kanak-kanak
ditunjukkan buah-buahan sebenar yang
akan digunakan( belum dipotong).
6.
Pendidik
beritahu kanak-kanak antara khasiat@kebaikan buah-buahan ialah ia boleh
mengelakkan kanak-kanak daripada mendapat jangkitan penyakit biasa seperti
selsema.
7.
Kanak-kanak
dimaklumkan tentang kesan penyakit selsema sambil pendidik tunjukkan gambar
dan aksi orang terkena jangkitan selsema.
8.
Pendidik
ulang lagi kebaikan buah-buahan yang dinyatakan tadi dan minta kanak-kanak
sebut sekali lagi. Kefahaman kanak-kanak dirangsang supaya kanak-kanak dapat
menunjukkan kesungguhan dalam memahami kebaikan makan buah-buahan.
9.
Kanak-kanak
diberi pujian jika mereka menunjukkan kesungguhan dan memahami apa yang
dimaklumkan tadi.
10.
Sekiranya
ada kanak-kanak dilihat kurang beri perhatian dan kelihatan tidak faham,
pendidik akan gunakan pendekatan lain yang lebih mudah supaya kanak-kanak
faham.
11.
Seterusnya,
bahan yang digunakan untuk aktiviti buat salad diletakkan di hadapan kanak-kanak dan
diperkenalkan satu persatu kepada kanak-kanak ( buah-buahan yang telah
dipotong- letak dalam mangkuk kecil dan peralatan yang digunakan)
12.
Kanak-kanak
diminta masukkan semua potongan buahan ke dalam satu mangkuk yang lebih besar
sambal pendidik juga demo@tunjukkan caranya.
13.
Kanak-kanak
dipastikan bersama-sama memasukkan buah-buahan tersebut ke dalam satu mangkuk
besar.
14.
Setelah
semua buah-buahan dimasukkan dalam satu mangkuk besar, kanak-kanak diberi
satu sudu dan diminta untuk mengaulkan ketulan buah-buahan di dalam mangkuk
itu.
15.
Kanak-kanak
juga diminta bergilir memicitkan botol yang berisi mayonis ke dalam mangkuk
salad itu.
16.
Sekali
lagi, kanak-kanak diminta untuk menggaulkan salad tersebut hingga sebati.
17.
Kanak-kanak
diberi peluang untuk ulang semua langkah aktiviti ini sehingga mereka puas.
18.
Selesai
aktiviti, kanak-kanak diminta mencuci tangan dan digalakkan membantu mengemas tempat
aktiviti.
19.
Pendidik
mengucapkan terima kasih kepada kanak-kanak.
Pemerhatian:
1.
Keselamatan
-
Pastikan
ruang aktiviti selamat dan bebas dari bahan dan peralatan yang merbahaya.
-
Pastikan
tidak ada kanak-kanak yang elergi dengan buah yang digunakan.
-
Pastikan
bahan-bahan mudah digunakn dan tidak mengandungi
bahan yang tidak sesuai kepada kanak-kanak.
-
Pastikan
peralatan yang digunakan selamat.
2.
Kebersihan
-
Pastikan
kanak-kanak diajar mencuci tangan sebelum dan selepas aktiviti.
-
Pastikan
kanak-kanak memakai apron.
-
Pastikan
tempat aktiviti dikemaskan selepas selesai aktiviti.
3.
Kesihatan
-
Pastikan
kanak-kanak sihat semasa menjalankan aktiviti ini.
|
Refleksi
|
1. Kanak-kanak
2. Pengasuh@pendidik
|
Cadangan
|
|
Hi dan Salam Sejahtera semua. Dikongsikan contoh RPA @ Rancangan Pelaksanaan Aktiviti di TASKA yang berkait dengan pemakanan. Boleh rujuk di sini dan bolehlah cuba jalankan dengan kanak-kanak.
Nak kan banyak lagi contoh RPA.
Boleh rujuk dalam ebook RPA ini.
Nak kan RPA bagi tema yang lain.
JOM dapatkan dari saya !
Jom, nak dapatkan koleksi aktiviti RPA dan SOP di TASKA, sila hubungi saya.
Perlukah RPA - Rancangan Pelaksanaan Aktiviti ini?
Ya, sangat perlu bagi anda jika anda merupakan seorang pendidik di TASKA. Dengan mempunyai RPA yang terancang, aktiviti bersama kanak-kanak tentunya dalam dilaksanakan dengan teratur lagi mudah, sebab semuanya telah dirancang dengan baik. kan..
Norazura
0167235080 / 0192115642
No comments:
Post a Comment