pnnorazuraismail@gmail.com
Rujukan : Buku Resepi Kanak-Kanak, Kementerian Kesihatan Malaysia.
SANDWISH PISANG BERKEJU
Bahan-bahan:
10 biji pisang emas (dihiris)
5 keping keju chedar (dihiris jejalur)
10 keping roti bijirin penuh, dibakar
1 sudu kecil madu
1 sudu kecil mentega
Cara penyediaan :
1.
Potong roti kepada dua bahagian dan aturkan
hirisan pisang di atas roti.
2.
Letakkan jejalur-jejaur keju cheddar di atas.
3.
Sapukan madu di atas dan hidangkan.
BANANA PANCAKE
Bahan-bahan:
2 biji pisang
½ cawan susu
½ cawan tepung gandum
1 sudu teh tepung penaik
½ sudu teh garam
2 sudu makan madu
Cara penyediaan:
1.
Lenyekkan pisang yang telah dibuang kulit.
2.
Campurkan susu ke dalam pisang yang telah
dilenyek.
3.
Ayakkan tepung, serbuk penaik dan garam dan gaul
hingga sebati.
4.
Goreng dengan kuali leper yang telah disapu
minyak.
BEBOLA MATA IKAN
Bahan-bahan:
1 ekor isi ikan kembung yang direbus (buang tulang)
1 BIJI UBI KENTANG
Daun bawang yang dicincang
Cara penyediaan
1.
Gaulkan isi ikan dengan ubi kentang yang
dilenyek.
2.
Campurkan dengan daun bawang yang telah
dicincang.
3.
Gaulkan sehingga sebati.
4.
Bentukkan bahan-bahan yang digaul tadi dalam
bentuk yang bulat.
5.
Bahan-bahan ini boleh digoreng atau direbus.
Sedia dihidangkan.
SMOOTHIE GRAPE
Bahan-bahan:
20-25 biji anggur hijau
½ cawan(100ml) yogurt (perisa asli)
1 cawan kiub ais
Cara penyediaan:
1.
Belah dan buang biji anggur
2.
Masukkan anggur, yogurt dan ais ke dalam mesin
pengisar. Kacau hingga jadi bentuk puri.
DORAYAKI
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
8 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk penaik
4 sudu besar susu segar
6 biji telur
Inti- coklat cair 1 bar sederhana
Cara penyediaan :
1.
Soda penaik dan susu segar dilarutkan dan
ketepikan.
2.
Pukul telur dan gula hingga kembang.
3.
Masukkan campuran soda penaik dan juga tepung ke
dalam adunan telur dan kacau hingga sebati.
4.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak.
5.
Tuangkan sedikit adunan ke dalam kuali lebih
kurang 1 sudu besar untuk membentukkan seperti lempeng yang kecil. Terbalikkan
bila perlu.
6.
Angkat setelah masak, setelah sejuk, sapukan
inti pilihan dan tangkupkan 2 lempeng tersebut.
SCRAMBLED TOFU SANDWISH
Bahan-bahan:
2 sudu makan minyak
½ cawan cili merah besar
½ cawan cendawan, dihiris
1 biji bawang merah besar
1 keping tofu putih
1 sudu teh serbuk
kunyit
1 biji buah tomato potong dadu
2 keping roti penuh mil
Cara penyediaan:
1.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang.
2.
Hancurkan tofu dengan tangan dan masukkan ke
dalam kuali
3.
Masukkan cili merah dan cendawan.
4.
Tambahkan serbuk kunyit dan goring selama 5
minit.
5.
Masukkan tomato yang dipotong dadu dan gaul
hingga rata.
6.
Hidangkan bersama roti sebagai sandwish.
PUDING ROTI
Bahan-bahan:
5 keping roti
4 gelas susu penuh krim
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1 sudu besar esen vanilla
1 biji telur
4 sudu kismis
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1.
Roti dicarik-carikkan ke saiz yang kecil dan
kemudiaannya direndamkan bersama susu, gula, marjerin, esen vanilla dan juga
telur.
2.
Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam
Loyang dan taburkan kismis ke atasnya.
3.
Kukus selama 45 minit.
SPINACH RICE CAKE
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
½ cawan bayam
¼ cawan daun ketumbar
½ cawan tepung beras
½ cawan kacang tanah
(goreng tanpa minyak dan hancurkan)
¼ sudu teh serbuk cili
1 sudu teh jus limau
1 sudu teh garam
3 sudu teh minyak
Cara penyediaan :
1.
Campurkan semua bahan-bahan kecuali minyak dan
uli dengan tangan.
2.
Ambil sedikit doh dan dibentuk menjadi leper
3.
Letakkan atas kuali leper dan sapukan dengan
minyak
4.
Masak hingga bertukar menjadi kuning keemasan.
OMELET AYAM
Bahan-bahan:
1 sudu besar minyak masak
2 biji telur
5 sudu besar sayur campur
70g isi ayam
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1.
Panaskan kuali leper di atas api yang sederhana.
Setelah panas, masukkan minyak masak. Biarkan sehingga minyak betul betul
panas.
2.
Sementara itu, sediakan kepingan kecil ayam yang
dihiris nipis. Panggang ayan di atas kuali hingga masak kekuningan. Kemudian
sediakan sayur campur.
3.
Pecahkan telur di dalam bekas lain terlebih
dahulu. Kemudian campurkan kepingan ayam yang sudah dipanggang terlebih dahulu.
Masukkan sayur campur dan secubit ganbar.
4.
Tuangkan ke dalam kuali yang sudah panas dan
biarkan sehingga bahagian bawahnya berwarna keemasan. Kecilkan sedikit api.
5.
Kemudian, terbalikkan telur tadi dan biarkan
selama 1 minit.
6.
Bila telah masak, hidang dengan sos tomato atau
mayonis.
#Pakar Pengajar Sijil Kemahiran Malaysia Asuhan dan Didikan Awal kanak-kanak
#Jurulatih/Fasilitator Kursus Asuhan dan Didikan Awal Kanak-Kanak
#Coaching Penubuhan TASKA/TADIKA
#Coaching Persijilan Kemahiran Malaysia
#Penulis EBOOK;
- Panduan Perniagaan TASKA
- 50 Koleksi Idea Kreatif Permainan Kanak-Kanak
- Panduan SOP Pengendalian Kanak-Kanak di TASKA
#Bengkel@ Kursus pendidikan awal kanak-kanak
LAIN-LAIN EBOOK:
RM 20 RM25
Siapa saya?
Norazura Childcare Practitioner
#Jurulatih/Fasilitator Kursus Asuhan dan Didikan Awal Kanak-Kanak
#Coaching Penubuhan TASKA/TADIKA
#Coaching Persijilan Kemahiran Malaysia
#Penulis EBOOK;
- Panduan Perniagaan TASKA
- 50 Koleksi Idea Kreatif Permainan Kanak-Kanak
- Panduan SOP Pengendalian Kanak-Kanak di TASKA
No comments:
Post a Comment