Tuesday 20 December 2016

MENU KANAK-KANAK TASKA

Oleh: Nor Azura Ismail
pnnorazuraismail@gmail.com
Rujukan : Buku Resepi Kanak-Kanak, Kementerian Kesihatan Malaysia.


SANDWISH PISANG BERKEJU


Bahan-bahan:
10 biji pisang emas (dihiris)
5 keping keju chedar (dihiris jejalur)
10 keping roti bijirin penuh, dibakar
1 sudu kecil madu
1 sudu kecil mentega

Cara penyediaan :
1.       Potong roti kepada dua bahagian dan aturkan hirisan pisang di atas roti.
2.       Letakkan jejalur-jejaur keju cheddar di atas.
3.       Sapukan madu di atas dan hidangkan.





BANANA PANCAKE


Bahan-bahan:
2 biji pisang
½ cawan susu
½ cawan tepung gandum
1 sudu teh tepung penaik
½ sudu teh garam
2 sudu makan madu

Cara penyediaan:
1.       Lenyekkan pisang yang telah dibuang kulit.
2.       Campurkan susu ke dalam pisang yang telah dilenyek.
3.       Ayakkan tepung, serbuk penaik dan garam dan gaul hingga sebati.
4.       Goreng dengan kuali leper yang telah disapu minyak.
Hidangkan dengan madu.



BEBOLA MATA IKAN

Bahan-bahan:
1 ekor isi ikan kembung yang direbus (buang tulang)
1 BIJI UBI KENTANG
Daun bawang yang dicincang

Cara penyediaan
1.       Gaulkan isi ikan dengan ubi kentang yang dilenyek.
2.       Campurkan dengan daun bawang yang telah dicincang.
3.       Gaulkan sehingga sebati.
4.       Bentukkan bahan-bahan yang digaul tadi dalam bentuk yang bulat.
5.       Bahan-bahan ini boleh digoreng atau direbus. Sedia dihidangkan.


SMOOTHIE GRAPE

Bahan-bahan:
20-25 biji anggur hijau
½ cawan(100ml) yogurt (perisa asli)
1 cawan kiub ais

Cara penyediaan:
1.       Belah dan buang biji anggur
2.       Masukkan anggur, yogurt dan ais ke dalam mesin pengisar. Kacau hingga jadi bentuk puri.
Tuangkan dalam gelas dan tambah ais.



DORAYAKI

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
8 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk penaik
4 sudu besar susu segar
6 biji telur
Inti- coklat cair 1 bar sederhana

Cara penyediaan :

1.       Soda penaik dan susu segar dilarutkan dan ketepikan.
2.       Pukul telur dan gula hingga kembang.
3.       Masukkan campuran soda penaik dan juga tepung ke dalam adunan telur dan kacau hingga sebati.
4.       Panaskan kuali dengan sedikit minyak.
5.       Tuangkan sedikit adunan ke dalam kuali lebih kurang 1 sudu besar untuk membentukkan seperti lempeng yang kecil. Terbalikkan bila perlu.
6.       Angkat setelah masak, setelah sejuk, sapukan inti pilihan dan tangkupkan 2 lempeng tersebut.





SCRAMBLED TOFU SANDWISH

Bahan-bahan:
2 sudu makan minyak
½ cawan cili merah besar
½ cawan cendawan, dihiris
1 biji bawang merah besar
1 keping tofu putih
 1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji buah tomato potong dadu
2 keping roti penuh mil

Cara penyediaan:
1.       Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang.
2.       Hancurkan tofu dengan tangan dan masukkan ke dalam kuali
3.       Masukkan cili merah dan cendawan.
4.       Tambahkan serbuk kunyit dan goring selama 5 minit.
5.       Masukkan tomato yang dipotong dadu dan gaul hingga rata.
6.       Hidangkan bersama roti sebagai sandwish.



PUDING ROTI

Bahan-bahan:
5 keping roti
4 gelas susu penuh krim
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1 sudu besar esen vanilla
1 biji telur
4 sudu kismis
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
1.       Roti dicarik-carikkan ke saiz yang kecil dan kemudiaannya direndamkan bersama susu, gula, marjerin, esen vanilla dan juga telur.
2.       Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam Loyang dan taburkan kismis ke atasnya.
3.       Kukus selama 45 minit.


SPINACH RICE CAKE


Bahan-bahan:
1 cawan nasi
½ cawan bayam
¼ cawan daun ketumbar
½ cawan tepung beras
½ cawan kacang tanah
(goreng tanpa minyak dan hancurkan)
¼ sudu teh serbuk cili
1 sudu teh jus limau
1 sudu teh garam
3 sudu teh minyak

Cara penyediaan :
1.       Campurkan semua bahan-bahan kecuali minyak dan uli dengan tangan.
2.       Ambil sedikit doh dan dibentuk menjadi leper
3.       Letakkan atas kuali leper dan sapukan dengan minyak
4.       Masak hingga bertukar menjadi kuning keemasan.




OMELET AYAM


Bahan-bahan:
1 sudu besar minyak masak
2 biji telur
5 sudu besar sayur campur
70g isi ayam
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
1.       Panaskan kuali leper di atas api yang sederhana. Setelah panas, masukkan minyak masak. Biarkan sehingga minyak betul betul panas.
2.       Sementara itu, sediakan kepingan kecil ayam yang dihiris nipis. Panggang ayan di atas kuali hingga masak kekuningan. Kemudian sediakan sayur campur.
3.       Pecahkan telur di dalam bekas lain terlebih dahulu. Kemudian campurkan kepingan ayam yang sudah dipanggang terlebih dahulu. Masukkan sayur campur dan secubit ganbar.
4.       Tuangkan ke dalam kuali yang sudah panas dan biarkan sehingga bahagian bawahnya berwarna keemasan. Kecilkan sedikit api.
5.       Kemudian, terbalikkan telur tadi dan biarkan selama 1 minit.
6.       Bila telah masak, hidang dengan sos tomato atau mayonis.



Siapa saya?
Norazura Childcare Practitioner
#Pakar Pengajar  Sijil Kemahiran Malaysia Asuhan dan Didikan Awal kanak-kanak
#Jurulatih/Fasilitator Kursus Asuhan dan Didikan Awal Kanak-Kanak
#Coaching Penubuhan TASKA/TADIKA
#Coaching Persijilan Kemahiran Malaysia
#Penulis EBOOK;
- Panduan Perniagaan TASKA
- 50 Koleksi Idea Kreatif Permainan Kanak-Kanak
- Panduan SOP Pengendalian Kanak-Kanak di  TASKA
#Bengkel@ Kursus pendidikan awal kanak-kanak

LAIN-LAIN EBOOK:

RM 20                                          RM25














No comments:

Post a Comment