Thursday, 30 April 2015

Rahsia didik dan asuh anak dengan betul

Nama : Nor Azura Ismail
Teks : Nor Azura Ismail
Emel : pnnorazuraismail@gmail.com
Entri 26

Apakah rahsia didik dan asuh anak dengan betul? Apakah selama ini cara kita didik dan asuh anak adalah betul atau sebaliknya? Atau mungkin cara kita belum begitu berkesan lagi? 

Melentur buluh biarlah dari rebungnya, bila dah menjadi buluh tentu sudah pasti tidak boleh di lentur lagi. Begitulah perumpamaan yang biasa kita dengar tentang hal mendidik anak. Ramai ibubapa muda dewasa ini kurang prihatin terhadap cara mendidik anak dengan betul. Mereka kurang ilmu dan kurang kemahiran keibubapaan kerana mungkin ibubapa sendiri tidak pernah sedar akan kepentingan mengetahui pendidikan yang terbaik untuk ank-anak. 

Pendidikan yang baik bukan bermaksud ibubapa perlu menghantar anak untuk mendapatkan pendidikan seawal usia di pusat-pusat perkembangan kanak-kanak yang kadar yurannya tentulah tinggi. Semua itu adalah sampingan sahaja. Pendidikan yang terbaik untuk anak-anak tetap bermula dari rumah iaitu dari tangan tangan  ibubapanya sendiri.

Mendidik anak bukan hanya memberi makan kepada anak, bukan juga hanya memenuhi keperluan fizikal dan emosi anak malah lebih dari itu ibubapa perlu mengaplikasikan asuhan terbaik disamping menerapkan nilai-nilai murni  yang mampu membentuk keperibadian yanhg positif serta mulia dalam diri anak-anak ini.

Anak-anak ibarat kain putih,  mencorakkan ia dengan corak yang gelap dan malap maka dikhuatiri  akan buruklah pakaian peribadinya kelak. Begitu juga sebaliknya andai kita mencorakkannnya dengan corak yang cantik dan ceria maka  dengan izin Tuhan, anak-anak akan membesar sebagai individu yang faham peranan, tugas, peranan  dan tanggungjawabnya sebagai insan di atas muka bumi ini.

Ramai ibubapa dek kerana kesibukan bekerja mengambil mudah perihal mengasuh anak dengan cara betul dan mendidik jiwa anak ini. Kadang-kadang cara kita berbual dan berinteraksi dengan anak telah menunjukkan betapa gagalnya  kita menjadikan diri kita sebagai role model yang terbaik kepada anak-anak.
Kerana salah asuhan contoh membiarkan sahaja anak melakukan apa sahaja atau sikap telalu memanjakan anak,  tidaklah hairanlah jika anak-anak pandai bercakap kasar@melawan cakap dengan ibubapanya sendiri. Kerana salah didik juga anak-anak yang meningkat remaja boleh beralih arah dan menjadikan gajet atau  kawan-kawan sebagai peneman sejatinya, tempat mereka mengadu segalanya.

Anak-anak itulah harapan kita dimana kita sentiasa mengharapkan dan mendoakan mereka membesar menjadi anak-anak penyejuk mata kita. Mereka yang sangat kita harapkan sebagai peneman di hari tua kita nanti. Justeru itu dapatkah kita pastikan yang asuhan serta didikan yang kita berikan kepada mereka seawal usia kanak-kanak  adalah betul dan tepat. Adakah kita sendiri mampu menjadi pendidik terbaik kepada anak-anak sekaligus menjadi role model kepada mereka. Tepuk dada, tanya pada diri sendiri.

Andai jawapannya tidak atau kurang pasti, masih belum terlambat untuk kita belajar dan terus belajar.Apakata hari ini kita selongkar rahsia didik dan asuh anak dengan betul. Mungkin ada dari rahsia ini yang telah kita ketahui tapi kita ingatkan semula pada di kita disamping kita perbaiki lagi kualiti diri kita sebagai ibubapa. 

Nak tahu rahsia didik dan asuh anak dengan betul , ebook
Panduan didik anak ini tentu dapat membantu anda. Saya sendiri telah pun membaca ebook ini dan banyak info, tip dan pengetahuan berguna telah saya perolehi hanya dengan pelaburan sebanyak RM 30 saja.

Antara kebaikan, rahsia, idea atau tip yang anda boleh perolehi dari ebook ini ialah : 


Teknik Sebenar Di Dalam Mendidik Anak! Jadikan Anak Anda Seorang Anak Yang Sihat, Ceria & Mendengar Kata!

Inilah Peluang Untuk Anda Belajar Mendidik Anak
Dengan Cara Yang Betul Dan Sebenar!

Anda dapat belajar dan sekaligus melengkapkan diri anda dengan ilmu-ilmu serta teknik-teknik mendidik anak yang betul!.

Menangani Karenah Anak-Anak Anda Dengan Bijak!


Semuanya di dalam ebook Panduan Didik Anak. 
Dapatkan dengan harga cuma RM 30 sahaja.


Untuk anda, jom dapatkan ebook ini. Anda boleh membuat tempahan dengan klik pada borang tempahan di bawah.


**Acc pembayaran:
    Nor Azura Ismail
    Maybank  155126919215
    CIMB   76128069031 comment:

  1. Dalam permainan poker dan domino 99 online membutuhkan banyak strategi untuk menang,
    memanfaatkan kartu bagus, ronde, waktu, taktik mengertak dan menipu lawan anda.
    seperti dalam semua varian poker, setiap individu bersaing untuk sejumlah uang atau chip yang diberikan oleh para pemain,
    dengan proses pembagian kartu secara acak. (PIN BBM: 7AC8D76B)

    ReplyDelete